Gå videre til hovedindholdet

Randi - Dyrehold info om dyret



Aksel

Dyrehold

Jeg vil starte med at fortælle om Aksel, hovedpersonen i mit dyrehold. Aksel er et afrikansk firetået/hvidbuget pygmæ/dværg pindsvin (Atelerix albiventris) Han er flyttet ind hos en pige på 5 og hendes familie. Han er født i november måned, har en stamtavle og hedder egentlig YSL. Mange af de fakta jeg skriver om, er også fakta der passer på det almindelige pindsvin, der lever frit i Danmark. Handler det kun om det afrikanske pygmæ pindsvin, vil dette være noteret.





Det afrikanske pygmæ pindsvin er af natur ikke et tamt kæledyr. Den er mere i retning af et eksotisk hobbydyr, ligesom slanger og øgler kan være - dem holder folk også som kæledyr(1) Det hvidbugede afrikanske pygmæsvind er den eneste art af pindsvin man må holde som kæledyr i Danmark, da det er undfanget i fangeskab.

Når det afrikanske pygmæ pindsvin bliver et par uger gammel, kan man begynde at vænne det til mennesker, men det tager tid, og man skal være varsom, have god tålmodighed og have stor viden om dyret, hvilket man også skal inden man anskaffer sig et afrikansk pygmæ pindsvin. Grunden til at det tager lang tid at gøre et pindsvin tamt er, at de har stor individuel personlighed og de er instinktiv et byttedyr (2)

Det afrikanske pygmæ pindsvin vil derfor i lang tid beskytte sig selv mod udefra kommende farer, hvilket de gør ved at rulle sig sammen til en kugle, så hele dyret er dækket i pigge (3)

Når de beskytter sig selv, vil de også  vil udstøde en lyd, der minder om en kaffemaskine der snorker, og de vil puste sig op, for at advare fjenden. Husk lyd!

 

Aksel er vænnet til mennesker og han er hånd tam, og når han lige får "kigget folk an" - og vil man tro det eller ej, så lyder det som om, han spinder, hvis man aer ham henover piggene og på bugen. Dette er et tegn på velbehag.

Ser man et pindsvin der er "splattet" ud - ligger på maven med benene ud til siderne, så er den dejlig afslappet eller også har den for varmt.



Pindsvinet har relativt korte ben, men når deres ben strækkes ud i fuld længde, kan de løbe op til 120 meter i minuttet, ca. 7 km i timen, og de kan klatre og svømme.


Sanser

Syn: 2 udestående øjne på siderne af hovedet, forskere mener de kan skelne mellem farverne grå, gul og grøn. Det kan have svært ved bedømme afstande, sammen med dette og de udestående øjne er med til at deres øjne er meget sårbare overfor skarpe genstande. Den manglende/dårlige dybdefornemmelse medfører at, de har en tendens til bare at kravle ud over kanter og falder ned. Så man skal passe på, hvis man har den i sofaen eller på bordet, og hvis der er flere etager i pindsvinets bur, er man nødt til at sætte hegn op, da den ellers vil falde ud over kanten. Dog fungerer dens pigge også som en madras, hvis de falder ned.

Høre: Har en god hørelse, og er særlig følsom overfor højfrekvente lyde. Det gør, at pindsvinet kan høre insekters færden i nedfaldsblade og under jorden og i nedfaldsblade. Deres gode hørelse hjælper dem også i forsvar mod rovdyr, da de, når de hører en uvarslet lyd stikker de hovedet ned til jorden og spreder piggene ud, så de forsvarer ansigtet.

Smag: Man har ikke særlig meget viden om pindsvinets smagssans, men man mener, at pindsvinet undgår noget der indeholder meget syre eks. vis fra appelsiner. Til gengæld kan de godt lide sukker.

Lugte: Har en god lugtesans, og den spiller en stor rolle i mange aspekter af pindsvinets liv, de bruger den til seksuel adfærd, opsporing af rovdyr, pasnings af deres unger og navigation. Forskere mener, at pindsvinet kan lugte sig frem til et bytte på op til 4 meters afstand, også igennem jorden, da de skal kunne lugte sig frem til biller og regnorme.


..et kæledyr er et dyr, som ejeren holder af og beholder pga. det selskab dyret giver. Normalt skal disse dyr ikke arbejde eller spises...) https://da.wikipedia.org/wiki/K%C3%A6ledyr)

2 ..Et dyr der spises af andre dyr er byttedyr..(https://www.skoletjenesten.dk/tilbud/rovdyr-og-byttedyr ) 

 3 ..Afrikanske pygmæ pindsvin har 5 - 8000 pigge. piggene er ca. 1,5 - 3 cm lange og ca. 2 mm tykke. Hver pig er fyldt med små luftlommer indeni. Disse luftlommer gør, at piggene er meget lette, men samtidig stærke og svære at knække. Hver pig sidder fast på en lille kuglerund follikel, som er part af en større muskel. Når pindsvinet trækker sine muskler sammen, bliver piggene rejst op og danner et ubrydeligt panser af pigge på kryds og tværs. I panden har pindsvinet en "omvendt hanekam", en stribe hud uden pigge på. Denne stribe gør at pindsvinet kan trække piggene ned til siderne af hovedet og dermed beskytte sine øjne.. kilde: (Pasning og pleje af Afrikanske pygmæ pindsvin Jacobine Moestrup 2021) 


Kommentarer

  1. Hej Randi
    Spændende dyr du har anskaffet - kunne du folde lidt mere ud hvordan du tænker dyreholdet med pindsvin vil skulle indrettes i en pædagogisk praksis - hvad er vigtigt at være obs. på for at det trives? Er det et flokdyr?
    Vh Ida

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Teori - Heidi

  Senest opdateret 16.04.2024

Logbog over dyrehold - Sabrina

 Logbog - vandrende pinde 9. Før logbog over udviklingen i dyreholdet på din blog. Du kan evt. vælge at holde flere forskellige dyre der eksempelvis findes på samme biotop (i skovbunden, i vandhullet mv.) eller som er foderdyr(rovdyr (melorm/aborrer, fluer/edderkopper, regnorm/skildpadder).  17 februar. Her er de vandrende pinde blevet sat ind i terrariet ( 3 styks i alt) På billedet kan man se koppen med vand, hvor jeg har sat folie over og efterfølgende trykket grenene ned igennem. Jeg har dushet med vand fra min vandspray flaske, det er kommet på bladene og på siderne af terrariet.  25 februar. Her en uge senere at buret blev etableret kan man se at flere af bladende er blevet spist af, da der er små huller i bladende flere steder. Derudover, så kommer der også nye blade og nye skud, da grenene står i vand. Jeg kan også se at der begynder at vokse nye små skud ned i sandet. 5 marts 2024. Alle 3 vandrende pinde ser ud til at trives fint. Dette ser jeg ved at de fx er vo...

Biotop Opgave A - Heidis biotop

 Dyr på vinterbiotopen - Dyr vi så Jeg har den seneste uge besøgt biotopen cirka hver anden dag.  Det har været en uge med store vejrskifte. Ført lidt spredt tøsne, så helt snefrit og forleden sneede det så igen, denne gang ligger der cirka 5 cm og isen er tyk nok til en skøjtetur.  Interessen for min biotop-opgave har bredt sig som en løbeild. Både kolleger og børn/unge har interesseret spurgt til planerne og flere drenge har tilbudt deres hjælp. Jeg har nu haft fornøjelsen af at inddrage tre forskellige drenge på tværs af afdelingerne. Ud over den 10-årige dreng har også to teenagere på 15-16 år været med på biotop-vandring.  Der er ingen tvivl om, at drengenes individuelle forforståelse og faglige viden er MEGET forskellige.  Der betyder også, at jeg konstant må aflæse og afstemme mig selv og min tilgang, for at bevare deres engagement.  Nogen vil gerne lære nyt, andre vil gerne roses for deres eksisterende viden.  Nogen vil gerne undersøge sammen, ...