Gå videre til hovedindholdet

Randi - Dyrehold info om dyret



Aksel

Dyrehold

Jeg vil starte med at fortælle om Aksel, hovedpersonen i mit dyrehold. Aksel er et afrikansk firetået/hvidbuget pygmæ/dværg pindsvin (Atelerix albiventris) Han er flyttet ind hos en pige på 5 og hendes familie. Han er født i november måned, har en stamtavle og hedder egentlig YSL. Mange af de fakta jeg skriver om, er også fakta der passer på det almindelige pindsvin, der lever frit i Danmark. Handler det kun om det afrikanske pygmæ pindsvin, vil dette være noteret.





Det afrikanske pygmæ pindsvin er af natur ikke et tamt kæledyr. Den er mere i retning af et eksotisk hobbydyr, ligesom slanger og øgler kan være - dem holder folk også som kæledyr(1) Det hvidbugede afrikanske pygmæsvind er den eneste art af pindsvin man må holde som kæledyr i Danmark, da det er undfanget i fangeskab.

Når det afrikanske pygmæ pindsvin bliver et par uger gammel, kan man begynde at vænne det til mennesker, men det tager tid, og man skal være varsom, have god tålmodighed og have stor viden om dyret, hvilket man også skal inden man anskaffer sig et afrikansk pygmæ pindsvin. Grunden til at det tager lang tid at gøre et pindsvin tamt er, at de har stor individuel personlighed og de er instinktiv et byttedyr (2)

Det afrikanske pygmæ pindsvin vil derfor i lang tid beskytte sig selv mod udefra kommende farer, hvilket de gør ved at rulle sig sammen til en kugle, så hele dyret er dækket i pigge (3)

Når de beskytter sig selv, vil de også  vil udstøde en lyd, der minder om en kaffemaskine der snorker, og de vil puste sig op, for at advare fjenden. Husk lyd!

 

Aksel er vænnet til mennesker og han er hånd tam, og når han lige får "kigget folk an" - og vil man tro det eller ej, så lyder det som om, han spinder, hvis man aer ham henover piggene og på bugen. Dette er et tegn på velbehag.

Ser man et pindsvin der er "splattet" ud - ligger på maven med benene ud til siderne, så er den dejlig afslappet eller også har den for varmt.



Pindsvinet har relativt korte ben, men når deres ben strækkes ud i fuld længde, kan de løbe op til 120 meter i minuttet, ca. 7 km i timen, og de kan klatre og svømme.


Sanser

Syn: 2 udestående øjne på siderne af hovedet, forskere mener de kan skelne mellem farverne grå, gul og grøn. Det kan have svært ved bedømme afstande, sammen med dette og de udestående øjne er med til at deres øjne er meget sårbare overfor skarpe genstande. Den manglende/dårlige dybdefornemmelse medfører at, de har en tendens til bare at kravle ud over kanter og falder ned. Så man skal passe på, hvis man har den i sofaen eller på bordet, og hvis der er flere etager i pindsvinets bur, er man nødt til at sætte hegn op, da den ellers vil falde ud over kanten. Dog fungerer dens pigge også som en madras, hvis de falder ned.

Høre: Har en god hørelse, og er særlig følsom overfor højfrekvente lyde. Det gør, at pindsvinet kan høre insekters færden i nedfaldsblade og under jorden og i nedfaldsblade. Deres gode hørelse hjælper dem også i forsvar mod rovdyr, da de, når de hører en uvarslet lyd stikker de hovedet ned til jorden og spreder piggene ud, så de forsvarer ansigtet.

Smag: Man har ikke særlig meget viden om pindsvinets smagssans, men man mener, at pindsvinet undgår noget der indeholder meget syre eks. vis fra appelsiner. Til gengæld kan de godt lide sukker.

Lugte: Har en god lugtesans, og den spiller en stor rolle i mange aspekter af pindsvinets liv, de bruger den til seksuel adfærd, opsporing af rovdyr, pasnings af deres unger og navigation. Forskere mener, at pindsvinet kan lugte sig frem til et bytte på op til 4 meters afstand, også igennem jorden, da de skal kunne lugte sig frem til biller og regnorme.


..et kæledyr er et dyr, som ejeren holder af og beholder pga. det selskab dyret giver. Normalt skal disse dyr ikke arbejde eller spises...) https://da.wikipedia.org/wiki/K%C3%A6ledyr)

2 ..Et dyr der spises af andre dyr er byttedyr..(https://www.skoletjenesten.dk/tilbud/rovdyr-og-byttedyr ) 

 3 ..Afrikanske pygmæ pindsvin har 5 - 8000 pigge. piggene er ca. 1,5 - 3 cm lange og ca. 2 mm tykke. Hver pig er fyldt med små luftlommer indeni. Disse luftlommer gør, at piggene er meget lette, men samtidig stærke og svære at knække. Hver pig sidder fast på en lille kuglerund follikel, som er part af en større muskel. Når pindsvinet trækker sine muskler sammen, bliver piggene rejst op og danner et ubrydeligt panser af pigge på kryds og tværs. I panden har pindsvinet en "omvendt hanekam", en stribe hud uden pigge på. Denne stribe gør at pindsvinet kan trække piggene ned til siderne af hovedet og dermed beskytte sine øjne.. kilde: (Pasning og pleje af Afrikanske pygmæ pindsvin Jacobine Moestrup 2021) 


Kommentarer

  1. Hej Randi
    Spændende dyr du har anskaffet - kunne du folde lidt mere ud hvordan du tænker dyreholdet med pindsvin vil skulle indrettes i en pædagogisk praksis - hvad er vigtigt at være obs. på for at det trives? Er det et flokdyr?
    Vh Ida

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Biotop - Jannik

  Velkommen til min biotop    Biotopen ligger i Staushede Plantage, tæt ved Tranekær sø. Her har jeg valgt et lille skovstykke, hvis planteliv og skovvækst har fået lov til at passe sig selv, i modsætning til størstedelen af plantagen der fungerer som driftsskov. Området har været moseområde, og der er i årene omkring 2. verdenskrig gravet tørv, hvilket stadig er synligt i biotopen. Gårde tæt ved plantagen havde – og har stadig - et lille jordtilliggende i plantagen, og det var her der gravedes tørv. Derfor får området i dag lov til at ligge uforstyrret. På nedenstående billede ses små "volde" efter tørvegravning Vindfælder, som her, får lov at blive liggende til gavn for dyr, planter og svampe I biotopen fandt jeg Østershatte, der er en alle tiders spisesvamp. Den vokser ikke på jorden, men findes gerne på dødt eller døende træ i vinterperioden, hvor de fleste andre spisesvampe er væk Biotopens placering Håndtegnet skitse over biotopen kommer ...

Biotop opgave A - Heidis biotop 08.01.2024

  Heidis biotop i januar 08.01.2024 om formiddagen Nu er biotopen valgt og det er blevet tid til første tilsyn med det valgte område.  Med på dagens vandring har jeg en dreng på 10 år.  Det er en frostklar morgen og det har sneet igen. Det er derfor let at finde spor, for alle som opholder sig i naturen efterlader aftryk....både dyr og mennesker. Vi er meget optimistiske og ekstra opmærksomme på, at dyreaftryk kan se større ud i sneen.  Vi finder hurtigt de første spor af dyr. Vi bliver hurtigt enige om, at det må stamme fra en fugl. Vi kan ikke vide hvilken fugl, for der er et rigt fugleliv på matriklen.     Snart finder vi flere spor. Denne gang er vi mere usikre, men vi har allieret os med en opslagsbog og en iPhone. Vi finder noget, som minder om aftryk fra en pote med trædepuder.    Min lille hjælper mener bestemt, der må tale om en ulv. Dette foranlediger en snak om ulvens udbredelse i Danmark. Hvor mon de dér danske ulve egentligt holder til?  Hvor kan vi få mere viden? Vi finde

Biotop opgave A - Heidis biotop

- information om valgt biotop Matriklens koordinater 55.43015835°N, 9.87153037°Ø Beliggenhed Matriklen er beliggende i naturskønt område med egen skov, sø og mose. Matriklen er omkranset af marker på alle sider.   Højde over havets overflade                         26,6 meter over havet Geologi Jordart: Moræneler. Moræneler er den mest almindelige jordart i Danmark.  Moræneler dækker omtrent 39% af Danmarks areal.  Moræneler er især dominerende på Sjælland samt Fyn og øerne. Moræneleret blev aflejret for mange millioner år siden, da Danmark var dækket af is under én af flere pleistocæne istider.  Moræneler kendes på dets sandede, siltede ler med forekomst af spredte sten. Moræneler er følsomt overfor udtørring, ligesom leret næsten er uigennemtrængeligt for vand og nedbør. Ved kraftige regnskyl vil nedbøren have svært ved at trænge ned i jorden og i stedet strømme på overfladen og samle sig i store pytter.  (Kilde: dingeo.dk) Biotop Den valgte biotop strækker sig over 10 x 10 meter o