Gå videre til hovedindholdet

Pædagogisk aktivitet på biotoppen - Kigge efter dyr i bækken

 Pædagogisk aktivitet på biotoppen - Kigge efter dyr i bækken


Formål med aktiviteten:
Jeg har jeg siden starten hvor min biotop blev udvalgt gået og spekuleret i om der mon var liv i bækken, og om man mon kunne finde nogen at kigge på. Jeg derfor taget to børn med på 5 år og på 7 år, for at undersøge det nærmere. I mine oprindelige overvejelser havde jeg tiltænkt at målet med aktiviteten skulle være ar børnene kunne identificere mindst tre forskellige dyrearter i bækken. Men da jeg ikke vidste hvor meget liv der ville være i den, blev målet i stedet at børnene selv skulle blive nysgerrig til at undersøge hvad de kunne få øje på, og om de ville tage initiativ til andet. 

SMTTE-Model over aktiviteten: 

Sammenhæng;
Vi ønsker at undersøge og udforske bækken for at se om der er liv i den. 

Mål:
At børnene bliver nysgerrig på livet i bækken, og området omkring den. Om de selv tager initiativ til noget de får øje på. ¨

Tegn:
Jeg vil se om børnene viser interesse for at undersøge sten og vandløb. Børnene spørger og observere aktivt når de ser noget i bækken.

Tiltag:
Vi tager en stor spand med ned til bækken og et plastik glas til hvert barn, så kan de selv hælde samle vand op i glasset for at se om de kan få øje på noget.
Jeg vil bruge leg, nysgerrighed og dialog til at engagere børnene.

Evaluering:
Jeg evaluere med børnene når vi er tilbage indendørs. Jeg vil tale med dem om hvad de har set og hvad de har oplevet. 

Efter aktiviteten

Børnene havde spand og plastik bægere til at fylde vand i fra bækken for at undersøge livet i den. Da de var gennemsigtige kunne de holde det op og kigge ind igennem for at se om der var nogle dyr de kunne få øje på. Vi så desværre ingen dyr i hverken bækken eller glassende. Børnene kunne dog selv konkludere at hvis de havde en lup med, så kunne det være at de kunne få øje på noget, som ikke kunne ses med det blotte øje.
Målet om at børnene skulle blive nysgerrige på livet og området omkring bækken blev i den grad nået. Da vi undersøgte bækken, fik de øje på vandstrømningen hvor vandet løb hurtigt igennem og nedad. Her fik de en god idé til at lave en dæmning og lege at de var bævere der levede ved bækken. De begyndte at finde en masse pinde som de lagde ud i vandet. Her legede de rundt. Bagefter fik de øje på det store træ som var væltet over bækken, denne begyndte de også at lege på og gå frem og tilbage henover den. Deres nysgerrighed førte til en lang undersøgelses tur langs bækken et par kilometer ned. På turen var der mange ting der optog dem, og de havde mange gode spørgsmål. fx "hvilke fisk kan leve i bækken" "kan de samme fisk som lever i havet også leve i bækken" "kan vi finde frøer" osv. 














Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Teori - Heidi

  Senest opdateret 16.04.2024

Logbog over dyrehold - Sabrina

 Logbog - vandrende pinde 9. Før logbog over udviklingen i dyreholdet på din blog. Du kan evt. vælge at holde flere forskellige dyre der eksempelvis findes på samme biotop (i skovbunden, i vandhullet mv.) eller som er foderdyr(rovdyr (melorm/aborrer, fluer/edderkopper, regnorm/skildpadder).  17 februar. Her er de vandrende pinde blevet sat ind i terrariet ( 3 styks i alt) På billedet kan man se koppen med vand, hvor jeg har sat folie over og efterfølgende trykket grenene ned igennem. Jeg har dushet med vand fra min vandspray flaske, det er kommet på bladene og på siderne af terrariet.  25 februar. Her en uge senere at buret blev etableret kan man se at flere af bladende er blevet spist af, da der er små huller i bladende flere steder. Derudover, så kommer der også nye blade og nye skud, da grenene står i vand. Jeg kan også se at der begynder at vokse nye små skud ned i sandet. 5 marts 2024. Alle 3 vandrende pinde ser ud til at trives fint. Dette ser jeg ved at de fx er vo...

Biotop Opgave A - Heidis biotop

 Dyr på vinterbiotopen - Dyr vi så Jeg har den seneste uge besøgt biotopen cirka hver anden dag.  Det har været en uge med store vejrskifte. Ført lidt spredt tøsne, så helt snefrit og forleden sneede det så igen, denne gang ligger der cirka 5 cm og isen er tyk nok til en skøjtetur.  Interessen for min biotop-opgave har bredt sig som en løbeild. Både kolleger og børn/unge har interesseret spurgt til planerne og flere drenge har tilbudt deres hjælp. Jeg har nu haft fornøjelsen af at inddrage tre forskellige drenge på tværs af afdelingerne. Ud over den 10-årige dreng har også to teenagere på 15-16 år været med på biotop-vandring.  Der er ingen tvivl om, at drengenes individuelle forforståelse og faglige viden er MEGET forskellige.  Der betyder også, at jeg konstant må aflæse og afstemme mig selv og min tilgang, for at bevare deres engagement.  Nogen vil gerne lære nyt, andre vil gerne roses for deres eksisterende viden.  Nogen vil gerne undersøge sammen, ...