Gå videre til hovedindholdet

Fælles friluftstur - Jannik, Heidi, Randi & Sabrina

 Fælles friluftstur

Turen gik til Drenderupskov nær Vamdrup. 

Mål for turen:

Vi havde følgende mål for turen:
- At få en viden og erfaring om hvilken ret man kunne lave med råvarer fra naturen.
- At skabe rammer for et fællesskab i naturen
- At kunne drage på tur i naturen både med et planlagt formål, men også uden, hvad sker der når ting ikke altid er planlagte, men vi giver os selv mulighed for at sanse, opleve og undre os?

Refleksioner:

Vi startede turen med at gå og sanse rundt i skoven. Kunne vi mon finde noget spiseligt? Vi fandt disse svampe, de var noget udtørret. Ifølge appen skulle den lyse svamp være en Krystal-Sølvbold og den sorte skulle være en Kegle-vokshat. 
Vi fik udforsket skovbunden. Den var især fyldt med gran og kogler, på den måde kunne vi genekende at vi var i en granskov. Det øverste var noget vi fandt tæt på den lille sø der var ved siden af, vi blev ikke klogere på det, da vi skar dem op. Det der var indeni, lignede en form for kerne.

På dagen havde vi faktisk det dejligste vejr, med flot solskin. Men inde i skoven og i shelteret kom solens stråler desværre ikke helt igennem.

Vi fandt også de her svampe i skovbunden, der var beklædt på noget bark, væltet træer og træstubbe.

Vi fik også gjort os nogle erfaringer med hjemmelavet optænding. Vi havde to forskellige med på turen. Den ene er grankogler med stearin og den andet er vatrondeller med stearin. De brændte begge to meget hurtigt. Vi lavede et pyramidebål som vi byggede op, vi snittede små spåner af noget træ som vi brugte til at tænde op med. Da flammerne havde godt fat lagde vi mere brænde på, vi fortsatte indtil bålet havde den ønskede størrelse, hvor vi til sidst væltede det med et stykke brænde. Nu var vi så heldige at have en rist til at stille gryden på, men hvis vi skulle have lavet mad direkte på bålet, så havde vi benyttet os af at lave jægerild.

Jægerild:
Find to store kvæler i eg eller bøg
Placer de to kvæler på hver side af det væltede pyramidebål
Kvælerne skal placeres, så afstanden mellem dem passer til, at en gryde kan hvile på dem
Åbningen mellem kvælerne skal vende op mod vinden - så sætter vinden fut i bålet

Vi lavede en svampemix i støbejernsgryde, og fladbrød på en støbejernspande. Vi havde fokus på at deltagelsesmulighederne gav bedre forudsætninger for samarbejde. Da vi oplevede er vi hver især var gode til noget. 

Opskrift på svampemix:
Østershatte
Brune champignon
Hvide champignon
Skalotteløg
Fed hvidløg
Salt og peber
Olie
Madlavningsfløde
Evt. friske krydderurter fx ramsløg fra naturen

Alle ingredienser kommes i gryden og sauteres grundigt. Lad væsken reducere til den er næsten helt væk, tilsæt fløde og kog ind til det halve under omrøring. Tilsæt evt. de friske ramsløg til sidst og vend dem rundt i.

Opskrift på fladbrød:
Ca. 120 g. korn, kerner, frugt eller hvad du vil have i
Ca. 5-6 dl. koldt vand
250 g. hvedemel
250 g. grahamsmel
5. g. gær
Lidt honning eller sukker

Gæret røres ude i vandet. Derefter blandes alle ingredienser sammen med en ske. Det overtrækkes med en pose eller film og står natten over i køleskabet.
De er stegt på en støbejerns pande over bål. Husk olie på din pande. Vend dem jævnligt indtil de er flot gyldne på begge sider. 
Der var et muldtoilet i nærheden af shelterpladsen, den blev dog ikke benyttet, i stedet benyttede vi os af skovbunden. Vi havde også tid til at reflektere over påklædning - og der kunne nok konkluderes at hvide sneakers ikke er det bedste valg på et friluftstur.

Hvornår er et forløb pædagogisk?

Vi har under hele turen haft et øje for det pædagogiske ”Det at ville noget med andre mennesker” En social intervention der har til hensigt at forme mennesker med henblik på at forbedre deres chancer i livet. Indenfor det naturfaglige område, at vi også kan tilegne os en viden om det at være og lære i naturen, altså de erfaringsbaserede læreprocesser. Derved har vi haft fokus på Deweys erkendelsestænkning hvor han tager afsæt i erfaringer og interesser. Altså, den der skal lære, deltager i udformningen af de mål under læreprocessens forløb. (Dewey) I dette tilfælde er det os selv der skal blive klogere og lærer af vores erfaringer, samt have et mere konkret fokus på, hvad er det præcis vi vil med vores målgruppe. 

Det var et lærende pædagogisk forløb for os, da vi er bevidste om vores manglende kendskab og at vi er begrænset i vores viden om råvarerne. Men vi skaber muligheder for os selv ved at være og lære i nye sammenhænge og på andre måder end det vi plejer. Ejby-Ernts, Niels (2022)

Frilufthilsener fra Gruppe 4






































Kommentarer

Populære opslag fra denne blog

Teori - Heidi

  Senest opdateret 16.04.2024

Logbog over dyrehold - Sabrina

 Logbog - vandrende pinde 9. Før logbog over udviklingen i dyreholdet på din blog. Du kan evt. vælge at holde flere forskellige dyre der eksempelvis findes på samme biotop (i skovbunden, i vandhullet mv.) eller som er foderdyr(rovdyr (melorm/aborrer, fluer/edderkopper, regnorm/skildpadder).  17 februar. Her er de vandrende pinde blevet sat ind i terrariet ( 3 styks i alt) På billedet kan man se koppen med vand, hvor jeg har sat folie over og efterfølgende trykket grenene ned igennem. Jeg har dushet med vand fra min vandspray flaske, det er kommet på bladene og på siderne af terrariet.  25 februar. Her en uge senere at buret blev etableret kan man se at flere af bladende er blevet spist af, da der er små huller i bladende flere steder. Derudover, så kommer der også nye blade og nye skud, da grenene står i vand. Jeg kan også se at der begynder at vokse nye små skud ned i sandet. 5 marts 2024. Alle 3 vandrende pinde ser ud til at trives fint. Dette ser jeg ved at de fx er vo...

Biotop Opgave A - Heidis biotop

 Dyr på vinterbiotopen - Dyr vi så Jeg har den seneste uge besøgt biotopen cirka hver anden dag.  Det har været en uge med store vejrskifte. Ført lidt spredt tøsne, så helt snefrit og forleden sneede det så igen, denne gang ligger der cirka 5 cm og isen er tyk nok til en skøjtetur.  Interessen for min biotop-opgave har bredt sig som en løbeild. Både kolleger og børn/unge har interesseret spurgt til planerne og flere drenge har tilbudt deres hjælp. Jeg har nu haft fornøjelsen af at inddrage tre forskellige drenge på tværs af afdelingerne. Ud over den 10-årige dreng har også to teenagere på 15-16 år været med på biotop-vandring.  Der er ingen tvivl om, at drengenes individuelle forforståelse og faglige viden er MEGET forskellige.  Der betyder også, at jeg konstant må aflæse og afstemme mig selv og min tilgang, for at bevare deres engagement.  Nogen vil gerne lære nyt, andre vil gerne roses for deres eksisterende viden.  Nogen vil gerne undersøge sammen, ...