Gå videre til hovedindholdet

Min biotop - Sabrina


Min biotop

Velkommen til min biotop med beliggenhed i Aabenraa


Hvorfor har jeg valgt denne biotop?
Jeg gjorde mig nogle forskellige overvejelser da placeringen af min biotop skulle udvælges. Min første overvejelse var helt klart at det skulle være nemt tilgængeligt for mig på alle døgnets tider, da jeg gerne ville besøge stedet så ofte som muligt, og også gerne kunne komme hurtigt derned på en flot solskinsdag, i snevejr eller hvis der skulle pludseligt skulle ske noget andet spændende som jeg bare må undersøge med det samme. Heldigvis har vi et flot skovområde tæt på hvor vi bor, ja faktisk er der kun 2 minutters gå afstand derned. Jeg kan lige gå ned for enden af vores villavej, ned af nogle trapper og ja så er jeg der allerede. Området jeg har valgt er en eng, hvor der løber et vandløb igennem. På billederne ovenfor kan man se engen. Ude i siden og for enden af billederne løber vandhullet. På siden er der et stisystem hvor man kan gå langs engen og forbi vandhullet.

Tanker og refleksioner over min biotop
Min tanke var i første omgang at min biotop skulle være på engen, da der både vokser græs i siderne og en masse vildt i midten. (se billederne nedenfor) Dette synes jeg egentlig fungerede som et godt udgangspunkt for at undersøge både planter og dyr. Men da jeg gik rundt på engen, blev jeg betaget af vandhullet, dels pga. lyden som bare havde en fantastisk afslappende effekt på mig, og dels pga. det æstetiske udtryk jeg synes det havde. Jeg kommer her jo flere gange om ugen, så gør det sagsusme heller ikke noget at det både er afslappende og smukt at være her :) Dette gjorde at jeg ændrede valg af biotop, derudover synes jeg også vandhullet og det der vokser op rundt omkring der, fungere som et godt sted at udforske både dyr og planter. 

Jeg har reflekteret en del over min proces efterfølgende, og derfor har jeg lige nogle tanker jeg gerne vil dele ud af, da det kan være andre kan gøre brug af dem. Jeg var nok for hurtig til at vælge biotoppen, jeg vil derfor anbefale at være åben, nysgerrig og líge lade naturen suge ind, inden du vælger dit sted. For ligesom i mit tilfælde, så kan det være der gemmer sig noget helt fantastisk lige rundt om hjørnet.

Biotop den. 9 januar 2024 kl. 10.37
Første gang jeg besøgte min biotop var jorden kold og hård og der var lige kommet lidt sne.


Biotop den. 15 januar 2024 kl. 15.40 
Knap en uge efter første besøg var noget af sneen forsvundet, men jorden var stadig meget kold og hård. Jeg var heldig, for på dagen var der den smukkeste blå himmel.


Biotop den. 18 januar 2024 kl. 12.46
Et par dage senere skulle jeg skynde mig derned, da der om natten var kommet en masse sne, der var vindstille med flot blå himmel. Jeg var også så heldig at finde nogle fodspor i sneen.

Lige her, for enden af engen fandt jeg min biotop, og sikke en dejligt sted. 


Biotop den 23 januar 2024 kl. 11.27

Biotop den 25 januar 2024 kl. 13.03


Skitse over min biotop
Skitse kommer....

Information over valgt biotop:
Geografisk placering:
Klima:
Jordbund:
Vegetation:
Dyr:
Planter:

Historie:
Betydning:
Trusler:
Bevarelse:

Min biotop er ca. 10 x 10 meter.



Fokusområde på biotoppen

Det er bækken som har fanget mit fokus, og det er det jeg gerne vil arbejde med fremadrettet, derudover vil jeg gerne undersøge om der er dyr i den, og hvilke dyr der er.

Biotop den 25 januar kl. 13.10
Denne dag var der så meget vand i bækken at det flød ud over den sti der går ved siden af bækken.


Biotop den 29 januar kl. 15.47
Jeg blev på dagens biotop besøg optaget af at vandet i dag var lidt mere klart end det tidligere har været, derudover blev jeg optaget af at der var skum i vandet. Min tanke var, hvorfor kommer der skum i bækken?
Jeg undersøgte der nærmere, og fandt frem til at skummet kan skyldes flere faktorer. Hvis bækken er meget strømmende kan det skabe luftbobler som kan blive fanget i vandet og danne skum. Skum kan også dannes hvis der er andre kemikalier i vandet. Det kan også dannes naturligt, hvis der er en stor mængde organiske stoffer i vandet som kan skumme op når de bliver rørt op af vandet, det kan fx være alger eller planterester (www.naturguide.dk)


























Kommentarer

  1. Hejsa Sabrina - fint med et indlæg fra din smukke biotop :-) Overvej i forhold til de overskrifter du har skitseret, at fokusere på 10 dyr og 10 planter, samt at afprøve 2 pædagogiske aktiviteter på din biotop - se underviserbloggen for inspiration: https://natur-miljoe-udeliv.blogspot.com/2024/01/vinter-biotopen-undersgelse-af-trer.html og biotop opgaven: https://natur-miljoe-udeliv.blogspot.com/search/label/Biotopopgave-net
    Kunne du identificere nogle af dyresporene i sneen? Sikke en masse smeltevand der er i din bæk - tror du der er noget dyreliv i den?
    Hvad har I tænkt i forhold til friluftslivsdagen - laver I en fælles tur i studiegruppen eller hver for sig? Skriv endelig hvis der er spørgsmål :-)
    God weekend!
    Ida

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Teori - Heidi

  Senest opdateret 16.04.2024

Logbog over dyrehold - Sabrina

 Logbog - vandrende pinde 9. Før logbog over udviklingen i dyreholdet på din blog. Du kan evt. vælge at holde flere forskellige dyre der eksempelvis findes på samme biotop (i skovbunden, i vandhullet mv.) eller som er foderdyr(rovdyr (melorm/aborrer, fluer/edderkopper, regnorm/skildpadder).  17 februar. Her er de vandrende pinde blevet sat ind i terrariet ( 3 styks i alt) På billedet kan man se koppen med vand, hvor jeg har sat folie over og efterfølgende trykket grenene ned igennem. Jeg har dushet med vand fra min vandspray flaske, det er kommet på bladene og på siderne af terrariet.  25 februar. Her en uge senere at buret blev etableret kan man se at flere af bladende er blevet spist af, da der er små huller i bladende flere steder. Derudover, så kommer der også nye blade og nye skud, da grenene står i vand. Jeg kan også se at der begynder at vokse nye små skud ned i sandet. 5 marts 2024. Alle 3 vandrende pinde ser ud til at trives fint. Dette ser jeg ved at de fx er vo...

Biotop Opgave A - Heidis biotop

 Dyr på vinterbiotopen - Dyr vi så Jeg har den seneste uge besøgt biotopen cirka hver anden dag.  Det har været en uge med store vejrskifte. Ført lidt spredt tøsne, så helt snefrit og forleden sneede det så igen, denne gang ligger der cirka 5 cm og isen er tyk nok til en skøjtetur.  Interessen for min biotop-opgave har bredt sig som en løbeild. Både kolleger og børn/unge har interesseret spurgt til planerne og flere drenge har tilbudt deres hjælp. Jeg har nu haft fornøjelsen af at inddrage tre forskellige drenge på tværs af afdelingerne. Ud over den 10-årige dreng har også to teenagere på 15-16 år været med på biotop-vandring.  Der er ingen tvivl om, at drengenes individuelle forforståelse og faglige viden er MEGET forskellige.  Der betyder også, at jeg konstant må aflæse og afstemme mig selv og min tilgang, for at bevare deres engagement.  Nogen vil gerne lære nyt, andre vil gerne roses for deres eksisterende viden.  Nogen vil gerne undersøge sammen, ...