Gå videre til hovedindholdet

Randi - Dyrehold opgave B

 


Aksel



                                            Føde

                                              Hvad, hvor, hvor ofte:

Aksel er et indendørs pindsvin, men han skal alligevel have føde, der minder om det pindsvin ude i det fri får. Han skal også have muligheden for selv at snuse sig frem til sin føde, som de gør ude i naturen. 



Her er lidt af, hvad Aksel får at spise. Som det ses, er det hverken frugt eller grønt, da det ikke er det der er mest af på spisesedlen. De kan dog godt lide eks. vis blommer, der er faldet ned fra træerne om efteråret. Som lille pindsvin fik Aksel små biller, men efterhånden som han vokser, bliver han mere kræsen. Jeg formoder, at denne kræsne periode ikke bliver et problem for Aksel, da han jo kun har skullet snuse og grave sig til sit føde imellem det, der er i bunden af hans bur.






Selvom Aksel får en kost, som de vilde pindsvin ikke får, er det vigtigt ikke bare at give ham hvad som helst. Pindsvind kan tage meget hurtigt på, og for at Aksel får bevæget sig mest muligt, lægger man meget af maden under strøelsen i hans bur, så han skal bevæge sig for at finde maden, og han gør som de vilde pindsvin, han snuser sig frem til maden. I naturen, hvor det afrikanske pygmæ pindsvin kommer fra, er de næsten altædende. De kan godt spise fugleunger, æg og ådsler. Faktisk er der ikke noget foder på markedet, der er fremstillet til Aksel og andre afrikanske pygmæ pindsvin, så nogle lever hovedsagelig af katte tørfoder og insekter. Kattetørfoder kan være godt nok, men det skal blandes med andre ting, det kunne være melorme og græshopper. Når man skal finde ud af, hvad Aksel skal have at spise, er det vigtigt at man tænker på de ting, man skal undgå. Korn skal man undgå, da det er svært at fordøje. Hvis Aksel får for meget korn, vil han have mere afføring, og dermed ikke få optaget de næringsstoffer i tarmen, som kroppen har brug for. Foder med fisk er også noget, man skal holde sig fra i Aksels madplan. Det giver meget ildelugtende afføring og det indeholder Ethoxyquin, da dette bruges som konservering af fisk. Skiftes Aksels foder for tit, kan han gå i sultestrejke. Når man skal ændre i hans foder, skal det foregå gradvist - det nye og det gamle foder blandes, så man efterhånden har skiftet det gamle foder ud med det nye.


    

Her ses 2 dages mad til Aksel. Maden bliver vejet af, så ikke han får for meget at spise. Aksel må ikke få insekter, vi har fanget, da de kan indeholde sprøjtegift, der er livsfarlig for pindsvind, og de kan have farlige parasitter, som Aksel ikke ville kunne modstå. Jeg har prøvet at finde ud af, hvilken mad Aksel må få og hvor meget han må få, ud fra de ting vi kan vælge imellem. Det er der kommet en lille madplan ud af - det er ikke sikkert at mængderne er helt korrekte

1. dag -  En lille håndfuld tørfoder 
25 melorme

2. dag - Et kyllingehjerte
en lille håndfuld tørfoder

3. dag - 4 store græshopper
en lille håndfuld kattefoder.


Aksel får sin mad i en madskål, det kan være tørfoder og  lidt melorme, som man dog skal være lidt forsigtig med, da det indeholder meget fedt. Ude i naturen kan et pindsvin spise ca. 30% af dens egen kropsvægt på én nat - det kan være alt mellem 100 - 200 gram! Det skal helst kun være tørfoder/ituskåret kød, der kommer i Aksels madskål, da resten skal gemmes i strøelsen i hans bur, så han selv kan snuse sig frem til det, da dette er for ham/pindsvin.
Aksel får mad hver dag, ved 19 - 19.30 tiden, det var ved den tid, han begyndte at vågne på. Det er vigtigt at Aksels madskåle er tung, evt. keramik, så ikke de kan vælte. De må ikke være for små, så hans hoved kan komme til at sidde fast, og samtidig ikke så store, at han kravle op i dem, ,så ikke der kommer tis og afføring i skålene. Vandet skal skiftes hver dag, da det stillestående vand er godt for bakterier at udvikle sig. Mange bruger vandflasker til deres dyr i bur, dette gælder også nogle pindsvineejere. Dette er dog kun en god idé, hvis man har en gnaver, for deres tænder vokser ud igen, hvis der kommer en skade på dem, da pindsvin ikke er gnavere, vokser deres tænder ikke ud, og de kan derfor få en permanent skade på deres tænder.



Rede/ skjulemetoder:
I Aksels bur er der et hus, heri ligger der et tæppe. I huset sover Aksel om natten, hvor han kravler ind i tæppet og "begraver" sig. Hvis man vækker Aksel, inden han har sovet ret længe, bliver han sur, ruller sig helt sammen og lyder som en kaffemaskine, der trænger til at blive afkalket. Dette gør han for at advare fjenden, og for at beskytte sig selv.
I det ene hjørne ligger der en stofhule. Her går Aksel tit ind, men ikke for at ligge der, han står bare og kigger ud.



Klima: 

I Aksels bur er der tørt og rent. Buret må ikke stå et sted, hvor der er risiko for, at burets klima bliver fugtig, eller hvor Aksel får træk. Disse to faktorer kan gøre Aksel syg og dø. Især kulde skal man være opmærksom på. Som det ses på billedet, er der hængt filt på Aksels bur, der hvor det står ind mod væggen og i den side, det vender ind i stuen og terrassedøren - altså det store rum, så ikke der kommer træk fra den side. Aksel er meget sensitiv hvad angår træk, og han skal helst have en konstant temperatur på 22 - 28 grader og luftfugtigheden skal helst ligge omkring 40 - 50%, altså en ganske almindelig luftfugtighed. Det er heller ikke nogen god idé, at lade buret stå på gulvet, med mindre der er gulvvarme, hvilket der er, ved det bur Aksel har.







I bunden af Aksels bur, er der støvfrit strøelse. Er det strøelse der støver, kan Aksel få det i luftvejene og få lungebetændelse, som i værste fald kan ende med, at han dør. Da Aksel ikke går i det samme habitat, som andre pindsvin, er han ikke vant til at snuse sig frem til føden under jorden, men unde den lette strøelse i hans bur, kan han godt. Man prøver alligevel på en måde, at lade naturen komme ind til Aksel, da man kan købe strøelse der indeholder bark og kogler. Når man har et han pindsvin, som Aksel, er det også vigtigt, at strøelsen, i bunden af buret, ikke er for fint. Hanpindsvinet stikker sin tissemand frem, når han tisser, og hvis strøelsen er for fin, kan det blive trukket med op under forhuden og sætte sig til betændelse.                                               

Sociale muligheder (flokdyr):

Pindsvin lever alene, men hvis man har tamme pindsvin, som Aksel, er det godt at have et par stykker sammen. Hunnerne er bedst at holde sammen, hvis det er voksne hanner, kan de slås. Er det unge hanner der er vokset op sammen, kan det godt lade sig gøre at have 2 sammen.

Dag eller nataktive: 

Pindsvin er nocturne, det betyder at de er primært nataktive, og sover en del om dagen. Pindsvinets øjne er lysfølsomme, og derfor ikke tilpasset dagslyset. Pindsvinet vågner oftest først på aftenen, og er vågen til 4 - 5 tiden om morgenen. Aksel bevæger sig meget om natten. Han snuser rundt i sit bur, løber i sit hjul, spiser og drikker. At vende om på pindsvinets døgnrytme, vil ikke være godt for pindsvinet, da det vil blive stresset, deres immunforsvar vil bryde ned og i værste tilfælde kan det få pindsvinet til at gå i hi. De har det bedst, hvis de har en cyklus på 12 timers lys og 12 timers mørke. Man kan købe en lampe, der kan tænde og slukke på de samme tidspunkter hver dag, så pindsvinet ikke mærker noget til at årstiderene skifter, og derfor er det også vigtigt, at pindsvinet har samme konstante temperatur hver dag hele døgnet og hele året.


Formering/årscyklus:

En vigtig ting at huske, hvis man har et afrikansk hun pygmæ pindsvin, der skal parres, er, at hun skal være mindst 6 mdr. gammel, inden hun kan parres, men samtidig må hun ikke være mere end 12 mdr. gammel, da hendes bækken vokser sammen jo ældre hun bliver. Hunnen får først ægløsning, hvis hun går sammen med en han. Den måde han gør sig til på, er ved at snuse til hunnen, rende rundt om hende, og synge en "serenade". Når hannen gør dette, svarer hunnen igen ved at rulle sig sammen, hvæse, lyden af kaffemaskinen som er advarselslyden, og hun stange ham, hvis han kommer for tæt på. Hunnen har først godkendt hannen, når han har rendt rundt og sunget i den tid hun syntes, der skal til, før hun syntes, han har været ihærdig og vedholden til at hun vil acceptere ham. Hunnen viser hannen, at hun er klar ved at lægge sine pigge ned og løfte numsen, så hendes kønsdele bliver skubbet frem mod hannen. Han vil herefter kravle op hunnen, bide sig fast i hendes pigge i nakken og parre hende. Et hun pindsvin vil oftest få 2 kuld om året

Opdrættere har typisk hunnen og hannen gående sammen, under opsyn, i 5 - 10 dage, da parringen kan tage lang tid - hunnen skal først acceptere hannen. Der er en tommelfingerregel der fortæller, at hvis hun tager ca. 50 gram på de næste 2 - 3 uger efter parringen, er hun næsten med garanti blevet drægtig. Ligesom mange andre drægtige dyr, har hunnen i drægtighedsperioden brug for mere fedt og kalk, så i den periode er det godt at give hunnen killingefoder til hende. Hunnen er drægtig i ca. 30 dage og et kuld kan være på alt fra 2 til 10 unger, typisk vil de dog få et kuld på 4 - 5 unger. 

Nogle dage inden fødslen begynder hunnen, som andre dyr, at bygge rede. Her er det vigtigt, at hun har et uforstyrret sted, hvor hun kan bygge reden. Man kan eks. vis give hende toiletpapir eller strimler fra et itu klippet fleecetæppe, så hun kan samle det til en tryg rede. Hvis muligheden er der, vil det være ideelt at "give" hunnen flere skjulesteder/rolige steder i buret, da hun helt sikkert vil flytte sine stiklinger, som er ungerne, til et andet sted. Dette kan hun gøre, hvis hun finder reden for beskidt eller for usikker at have stiklingerne i. 


Rengøring:

Da Aksel tisser og har afføring, når han er i bevægelse, vil der være ekskrementer i bunden af han bur, og især under hans løbehjul, og der vil også være rester af foder. Det er vigtigt at man fjerner dette dagligt, gerne når han sover, da han så ikke bliver forstyrret i sin søvn. Hele bundlaget skiftes mellem 1 og 4 gange i måneden.

Når buret er rengjort, kan man opleve, hvis Aksel har tygget på noget eller lugtet til noget der har en stærk lugt, kan han finde på at smøre alt i hans bur og sig selv ind i hans eget spyt. Nogen mener, at det har noget med en seksuel relateret adfærd at gøre, andre mener, at det i naturen er fordi pindsvinet vil beskytte sig mod fjender. 


Fakta om det afrikanske pygmæ pindsvin:

 - Det er jordlevende med kan klatre

- I naturen lever pindsvinet oftest ikke mere en omkring 3 år. I fangeskab kan de blive 6 - 10 år

- Stiklinger fødes med pigge

- I naturen kan det afrikanske pygmæ pindsvin spise skorpioner

- Visse steder i Afrika anses de for nyttedyr, da de spiser forskellige former for skadedyr

- Pindsvinet er mellem 17 og 24 cm langt

- Hunnerne er typisk større end hannerne


https://www.skovlunde-dyrehandler.dk/2019/pasningsvejledning-for-afrikansk-hvidbuget-dvaergpindsvin/

https://briansdyrecenter.dk/wp-content/uploads/PINDSVIN.pdf 

Pasning og pleje af afrikansk pygmæ pindsvin (Jacobine Moestrup 2021)

https://tba-hedgehogs.dk/

https://media.plantorama.dk/cdn/xZ8F2m/dyrenes-beskyttelse-afrikansk-hvidbuget-dvrgpindsvin-2014-03-24.pdf











































Kommentarer

  1. Hej Randi.
    Tak for din ret grunddige indføring i hold af pygmæ pindsvin. Jeg bliver lidt nysgerrig på det med føden. Forsøger du at spejle det pygmæ pindsvin spiser i naturen eller hvad udvælger du føden på baggrund af?
    Vh Christoffer

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Biotop opgave A - Heidis biotop 08.01.2024

  Heidis biotop i januar 08.01.2024 om formiddagen Nu er biotopen valgt og det er blevet tid til første tilsyn med det valgte område.  Med på dagens vandring har jeg en dreng på 10 år.  Det er en frostklar morgen og det har sneet igen. Det er derfor let at finde spor, for alle som opholder sig i naturen efterlader aftryk....både dyr og mennesker. Vi er meget optimistiske og ekstra opmærksomme på, at dyreaftryk kan se større ud i sneen.  Vi finder hurtigt de første spor af dyr. Vi bliver hurtigt enige om, at det må stamme fra en fugl. Vi kan ikke vide hvilken fugl, for der er et rigt fugleliv på matriklen.     Snart finder vi flere spor. Denne gang er vi mere usikre, men vi har allieret os med en opslagsbog og en iPhone. Vi finder noget, som minder om aftryk fra en pote med trædepuder.    Min lille hjælper mener bestemt, der må tale om en ulv. Dette foranlediger en snak om ulvens udbredelse i Danmark. Hvor mon de dér danske ulve egentligt holder til?  Hvor kan vi få mere viden? Vi finde

Biotop - Jannik

  Velkommen til min biotop    Biotopen ligger i Staushede Plantage, tæt ved Tranekær sø. Her har jeg valgt et lille skovstykke, hvis planteliv og skovvækst har fået lov til at passe sig selv, i modsætning til størstedelen af plantagen der fungerer som driftsskov. Området har været moseområde, og der er i årene omkring 2. verdenskrig gravet tørv, hvilket stadig er synligt i biotopen. Gårde tæt ved plantagen havde – og har stadig - et lille jordtilliggende i plantagen, og det var her der gravedes tørv. Derfor får området i dag lov til at ligge uforstyrret. På nedenstående billede ses små "volde" efter tørvegravning Vindfælder, som her, får lov at blive liggende til gavn for dyr, planter og svampe I biotopen fandt jeg Østershatte, der er en alle tiders spisesvamp. Den vokser ikke på jorden, men findes gerne på dødt eller døende træ i vinterperioden, hvor de fleste andre spisesvampe er væk Biotopens placering Håndtegnet skitse over biotopen kommer ...

Biotop opgave A - Heidis biotop

- information om valgt biotop Matriklens koordinater 55.43015835°N, 9.87153037°Ø Beliggenhed Matriklen er beliggende i naturskønt område med egen skov, sø og mose. Matriklen er omkranset af marker på alle sider.   Højde over havets overflade                         26,6 meter over havet Geologi Jordart: Moræneler. Moræneler er den mest almindelige jordart i Danmark.  Moræneler dækker omtrent 39% af Danmarks areal.  Moræneler er især dominerende på Sjælland samt Fyn og øerne. Moræneleret blev aflejret for mange millioner år siden, da Danmark var dækket af is under én af flere pleistocæne istider.  Moræneler kendes på dets sandede, siltede ler med forekomst af spredte sten. Moræneler er følsomt overfor udtørring, ligesom leret næsten er uigennemtrængeligt for vand og nedbør. Ved kraftige regnskyl vil nedbøren have svært ved at trænge ned i jorden og i stedet strømme på overfladen og samle sig i store pytter.  (Kilde: dingeo.dk) Biotop Den valgte biotop strækker sig over 10 x 10 meter o