Gå videre til hovedindholdet

Plantehold - Opstart (Heidi)

 










Olden

Frø som er sanket fra jorden, fx olden (bog og agern), kan med fordel renses og sorteres i en skål vand. De gode frø synker til bunds.
Tomme, døde eller insekt-inficerede frø flyder ovenpå sammen med blade og småkviste.
Fjern alle frø og andet materiale, som flyder i overfladen.
Sigt vandet. 
Nu er der kun de gode frø tilbage. 


Gråbynke

Gråbynke er en udbredt ukrudtsplante.
Den vokser ofte på byggetomter, i grøftekanter eller langs vejsiderne.
Gråbynke kaldes også "fattigmandspeber" på grund af sin krydrede aroma, og kan bruges meget varieret i madlavning.

Når man sanker går man efter den øverste del af planten med de mange blomsterknopper - typisk er kvistene mellem 20 og 30 cm lange.
Sanker man med henblik på anvendelse i madlavning, er der mest smag og aroma i planten, når knopperne er modnet og tørret lidt ud. Stænglerne kan være seje og vanskelige at knække, så medbring kniv eller saks.
Sanker man med henblik på at så frø, venter man til frøstanden er tørret ud. Frøene kan nulres af og opbevares tørt og mørkt frem til såning.


Hassel


Hassel kan være 2 år om at spire. Nogle frø har nemlig brug for to kuldeperioder, før frøet er klar til at spire. 




Sød kartoffel


Der er flere måder at spire sød kartoffel.
Man kan skære kartoflen over og sætte skærefladen i vand.
Man kan tage hele kartoflen og anbringe den med spidsen nedad i en flaske med vand. 
Man kan lægge hele kartoflen ovenpå jorden.
Når kartoflen spirer knækkes spirerne af og sættes i vand. Når spirerne danner rødder, kan de plantes i jord eller hydroponisk.
Sød kartoffel er en slyngplante og vil gerne klatre på espalier. 

Dadel

Rens stenene og slib dem ganske let med sandpapir.
Læg dadelstenene på gennemfugtet vat eller plant dem i en urtepotter med næringsrig jord i en dybde af cirka 3 cm.
Plant gerne dadelstenene sammen, 3 i hver potte, da ikke alle stenene forventes at spire. 
Regelmæssig vanding og tålmodighed. Der kan gå op til 3 måneder, før stenene spirer. 

Kiwi


Frø renses og tørres.
Kan derefter plantes med minimalt jordlag over sig eller forspire på fugtet vat.


Passionsfrugt


Frø renses og tørres.
Kan derefter plantes med minimalt jordlag over sig eller forspire på fugtet vat.


Avokado


Der er mange måder at fremdyrke en avokadopante fra en avokadosten:

    Ved hjælp af tandstikkere kan avokadostenen hænge over en skål vand.

    Avokadostenen kan vikles ind i vådt vat eller toiletpapir, puttes i en lukket plastpose og            "glemmes" et mørkt og lunt sted i 6-12 uger. Når man ser på stenen igen, burde den have        dannet rod og spiret. 


Jeg har afprøve flere forskellige metoder og har fundet frem til denne afart, som fungerer bedst for mig:
Stenen renses. 
Den brune hinde fjernes helt. 
Placeres på leje af fugtig vat. 
Vandes jævnligt - vandstanden skal nå op midt på stenen. 
Afvent roddannelse og fremskud af plante. 





Hydroponisk dyrkning


Hydroponisk dyrkning betyder dyrkning uden jord, altså at plantens rødder er sat i vand.
Normalt får planter næring via jorden. Ved hydroponisk dyrkning er derfor nødt til at tilføre næringsstoffer til vandet. 
Så længe planter får næringsstoffer, lys og vand, er alle vækstbetingelser opfyldt. 


Jeg har gjort forsøg med spiring uden jord.
Spiring på vat.
Spiring i vand.
Spiring i gelé. 

Se mere om dette i kommende indlæg om spiringsprocessen. 

Kommentarer

  1. Hej Heidi - jeg er startet med dit nyeste planteholdsindlæg først - derfor spørgsmålet om logbog dér. Meget overskuelig indlæg med plantedagbøgerne :-) Har du tænkt dig at skrive videre i dette indlæg (lægge nye fotos af dagbogen ind) eller laver du et nyt indlæg (begge dele er OK)?
    Vh Ida

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Biotop opgave A - Heidis biotop 08.01.2024

  Heidis biotop i januar 08.01.2024 om formiddagen Nu er biotopen valgt og det er blevet tid til første tilsyn med det valgte område.  Med på dagens vandring har jeg en dreng på 10 år.  Det er en frostklar morgen og det har sneet igen. Det er derfor let at finde spor, for alle som opholder sig i naturen efterlader aftryk....både dyr og mennesker. Vi er meget optimistiske og ekstra opmærksomme på, at dyreaftryk kan se større ud i sneen.  Vi finder hurtigt de første spor af dyr. Vi bliver hurtigt enige om, at det må stamme fra en fugl. Vi kan ikke vide hvilken fugl, for der er et rigt fugleliv på matriklen.     Snart finder vi flere spor. Denne gang er vi mere usikre, men vi har allieret os med en opslagsbog og en iPhone. Vi finder noget, som minder om aftryk fra en pote med trædepuder.    Min lille hjælper mener bestemt, der må tale om en ulv. Dette foranlediger en snak om ulvens udbredelse i Danmark. Hvor mon de dér danske ulve egentligt holder til?  Hvor kan vi få mere viden? Vi finde

Biotop - Jannik

  Velkommen til min biotop    Biotopen ligger i Staushede Plantage, tæt ved Tranekær sø. Her har jeg valgt et lille skovstykke, hvis planteliv og skovvækst har fået lov til at passe sig selv, i modsætning til størstedelen af plantagen der fungerer som driftsskov. Området har været moseområde, og der er i årene omkring 2. verdenskrig gravet tørv, hvilket stadig er synligt i biotopen. Gårde tæt ved plantagen havde – og har stadig - et lille jordtilliggende i plantagen, og det var her der gravedes tørv. Derfor får området i dag lov til at ligge uforstyrret. På nedenstående billede ses små "volde" efter tørvegravning Vindfælder, som her, får lov at blive liggende til gavn for dyr, planter og svampe I biotopen fandt jeg Østershatte, der er en alle tiders spisesvamp. Den vokser ikke på jorden, men findes gerne på dødt eller døende træ i vinterperioden, hvor de fleste andre spisesvampe er væk Biotopens placering Håndtegnet skitse over biotopen kommer ...

Biotop opgave A - Heidis biotop

- information om valgt biotop Matriklens koordinater 55.43015835°N, 9.87153037°Ø Beliggenhed Matriklen er beliggende i naturskønt område med egen skov, sø og mose. Matriklen er omkranset af marker på alle sider.   Højde over havets overflade                         26,6 meter over havet Geologi Jordart: Moræneler. Moræneler er den mest almindelige jordart i Danmark.  Moræneler dækker omtrent 39% af Danmarks areal.  Moræneler er især dominerende på Sjælland samt Fyn og øerne. Moræneleret blev aflejret for mange millioner år siden, da Danmark var dækket af is under én af flere pleistocæne istider.  Moræneler kendes på dets sandede, siltede ler med forekomst af spredte sten. Moræneler er følsomt overfor udtørring, ligesom leret næsten er uigennemtrængeligt for vand og nedbør. Ved kraftige regnskyl vil nedbøren have svært ved at trænge ned i jorden og i stedet strømme på overfladen og samle sig i store pytter.  (Kilde: dingeo.dk) Biotop Den valgte biotop strækker sig over 10 x 10 meter o