Gå videre til hovedindholdet

Praksisafprøvning - Jannik

 



I forhold til praksisafprøvningen på botilbuddet, hvor jeg arbejder, vil de naturvidenskabelige kompetencer der - efter bedste skøn - særligt træder frem, når jeg læner mig op ad de fire generelle færdigheder, som præsenteres af Ejbye-Ernst & Stokholm (2015), være den eksperimenterende tilgang samt den praksis-færdighedsmæssige.

Ift. den eksperimenterende tilgang, gør vi brug af forskellige undersøgelsesmetoder. Vi tager både udgangspunkt i viden, som vi søger fra bl.a. internettet (Youtube), hvor der ligger mange fine videoer med Regrow-projekter, samt anvisninger på frøposer mv. Vi sammenligner de forskellige frø, og eksperimenterer med Regrow fra grøntsager fundet i køleskabet. Pt. er der sat gang i hvidløg, tomat, forårsløb og hjertesalat. 

Løbende vil vi observere, hvordan det går med plante-projektet – hvad virker og hvad gør ikke?

Vi opstiller hypoteser, bl.a. med tomat-projektet. En tomatskive vil på uger blive til en plante. Vi vil kunne følge med i rod- og plantevæksten. Kan det være rigtigt?

I vores projekt vil vi forhåbentlig tilegne os praktisk-færdighedsmæssige evner. Kende forskel på planterne. hvilke dele er spiselige? Hvordan skal de passes? Passende mængder vand og sollys. Hvilke familier er de forskellige planter hjemmehørende i? Etc. Etc. …



Her igangsættes projektet. Der bruges forstøver for nemmere at kunne dosere vandmængden.



En solrig plet i vindueskarmen giver forhåbentlig gode vækstbetingelser


Beboeren, med hvem jeg primært har plante-projektet, havde selv fundet en video på Youtube, der viste et spirringsforsøg med en tomatskive. Det skulle vi selvfølgelig prøve. Tomatskiven er placeret helt ud til kanten, så vi kan følge med i væksten. 



Litteraturhenvisninger: Ejbye-Ernst, N., & Stokholm, D. (2015). Natur og udeliv: Uderummet i pædagogisk praksis. Systime.


Kommentarer

  1. Hej Jannik.
    Tak for dit indlæg. Det er godt at se at I er kommet godt fra land med din afprøvning. Prøv at se om du kan systematisere dit arbejde med beboeren lidt mere. Det kunne være i sammen kunne formulere jeres hypoteser eller gæt, skrive dem ned for senere at vende tilbage og se om jeres gæt var rigtige. Du kan lade dig inspirere af mikroforskermetodens systematiske fremgang, der jo bygger på den naturvidenskabelige undersøgelsesmetode. I forhold til de naturvidenskabelige kompetencer synes jeg også du skal fokusere på det med kommunikationen (se kap. 6.2 i Ejbye-Ernst & Stokholm, 2015.), da det er en forudsætning for at italesætte jeres eksperimenter, og beskrive hvad I ser. Her kan du opøve dit eget fagsprog således at du ved at begrebsliggøre både plantedele og processer, kan nuancere din beboers blik på planterne. Som der står i grundbogen (Ejbye-Ernst & Stokholm, 2015. s. 186) så ser man det man ved.
    Jeg håber at jeres projekt går godt og glæder mig til at høre hvor det "ender".
    Vh Christoffer

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Teori - Heidi

  Senest opdateret 16.04.2024

Logbog over dyrehold - Sabrina

 Logbog - vandrende pinde 9. Før logbog over udviklingen i dyreholdet på din blog. Du kan evt. vælge at holde flere forskellige dyre der eksempelvis findes på samme biotop (i skovbunden, i vandhullet mv.) eller som er foderdyr(rovdyr (melorm/aborrer, fluer/edderkopper, regnorm/skildpadder).  17 februar. Her er de vandrende pinde blevet sat ind i terrariet ( 3 styks i alt) På billedet kan man se koppen med vand, hvor jeg har sat folie over og efterfølgende trykket grenene ned igennem. Jeg har dushet med vand fra min vandspray flaske, det er kommet på bladene og på siderne af terrariet.  25 februar. Her en uge senere at buret blev etableret kan man se at flere af bladende er blevet spist af, da der er små huller i bladende flere steder. Derudover, så kommer der også nye blade og nye skud, da grenene står i vand. Jeg kan også se at der begynder at vokse nye små skud ned i sandet. 5 marts 2024. Alle 3 vandrende pinde ser ud til at trives fint. Dette ser jeg ved at de fx er vo...

Biotop Opgave A - Heidis biotop

 Dyr på vinterbiotopen - Dyr vi så Jeg har den seneste uge besøgt biotopen cirka hver anden dag.  Det har været en uge med store vejrskifte. Ført lidt spredt tøsne, så helt snefrit og forleden sneede det så igen, denne gang ligger der cirka 5 cm og isen er tyk nok til en skøjtetur.  Interessen for min biotop-opgave har bredt sig som en løbeild. Både kolleger og børn/unge har interesseret spurgt til planerne og flere drenge har tilbudt deres hjælp. Jeg har nu haft fornøjelsen af at inddrage tre forskellige drenge på tværs af afdelingerne. Ud over den 10-årige dreng har også to teenagere på 15-16 år været med på biotop-vandring.  Der er ingen tvivl om, at drengenes individuelle forforståelse og faglige viden er MEGET forskellige.  Der betyder også, at jeg konstant må aflæse og afstemme mig selv og min tilgang, for at bevare deres engagement.  Nogen vil gerne lære nyt, andre vil gerne roses for deres eksisterende viden.  Nogen vil gerne undersøge sammen, ...