Gå videre til hovedindholdet

Praksisafprøvning uge 12- Sabrina

 Praksisafprøvning uge 12




Hvidløget og løget spirer godt. Det ligner at gulerødderne er ved at mugne.




Der er god fart på de købe frø vi har plantet. Regrow sker der ikke så meget med, det er svært at få øje på om der er spirer. Dog kan vi se at hvidløget gror hastigt. 

Løg og hvidløg er sat ind i skabet i mørke. Vi vil se hvad der sker om der er forskel på det der står i lys kontra mørke.

  1. Observere planterne, stille spørgsmål og opstille hypoteser (2 uge i uge 12)

o   Observer og dokumentér vækst, størrelse, farve og tekstur, forskelle og ligheder.

Her en uge efter vi plantede de første frø og det første regrow kiggede vi nærmere på det. Det første der blev nævnt da vi kiggede på dem var, "de er godt nok begyndt at spire meget". Ja det er korrekt, hvordan kan I se det? De pegede på de grønne spirer der var kommet op og sagde hvor de kunne se det. De blev vendt og drejet, der blev mærket på det der voksede, der blev duftet til det osv. Vi talte om billederne på frøposerne, om det lignede det der voksede, det synes de ikke at det gjorde. Vi talte om forskelle og ligheder, hvor jeg benyttede mig at produktive spørgsmål, (Ejbye Ernst, N. & Stokholm, D. s. 197) da de produktive spørgsmål er kendetegnet ved at være åbne, og sjældent med et korrekt eller ukorrekt svar. Fx.: "hvorfor trives nogle frø bedre end andre?" "hvorfor spirer nogle frø ikke" Deres svar var blandt andet, at måske nogle frø i poserne var forskellige, nogle frø var store, nogle var små og derfor ville de vokse forskelligt alt efter hvilken størrelse de havde fra start. Der blev også nævnt at måske nogle frø kunne være dårlige imens de havde lagt i posen, og at nogen havde fået mere lys end andet mens de havde stået i vindueskarmen. Der var også en der nævnte at måske havde de ikke fået lige meget vand. Ud fra det de nævnte her, gav det god anledning til at opstille en hypotese omkring plantens behov for lys. 

o   Hvorfor trives nogen frø bedre end andre, hvorfor bliver noget ikke til en spirer og andet gør? Opstil hypoteser, fx hvad sker der hvis vi tager radiser og det ene sættes i lys og det andet i mørke, hvad tror de der vil ske? Vi benytter os af produktive spørgsmål.

Vi har sat en løg og et hvidløg ind i skabet, vi har også et løg og et hvidløg stående ude i vindues karmen. Både det der står i lys og i mørke vil få lige meget vand, den eneste forskel er at det ikke får den samme mængde af lys. Derudover har vi plantet radiser i den samme potte og i det samme jord, det ene er sat i lys og det andet er sat i mørke i en skuffe. Drengenes hypotese er at den i mørke slet ikke vil vokse, det bliver spændende at se hvad der sker,


Vi plantede to sæt radiser, de er plantet i det samme jord i den samme potte. Eneste forskel er at den ene er sat i lys, den anden er i mørke. 


Kommentarer

  1. Hej Sabrina.
    Tak for dit indlæg. Det er dejligt du går så tæt på praksis når du formidler dit projekt. Inddragelsen af litteratur er relevant.
    I forhold til jeres hypoteser vil det være godt med nogle gæt på hvad I tror der sker, "Den mørke vil slet ikke vokse" --> Fordi? Hvad tror vi der er på spil?
    Vh Christoffer

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Teori - Heidi

  Senest opdateret 16.04.2024

Logbog over dyrehold - Sabrina

 Logbog - vandrende pinde 9. Før logbog over udviklingen i dyreholdet på din blog. Du kan evt. vælge at holde flere forskellige dyre der eksempelvis findes på samme biotop (i skovbunden, i vandhullet mv.) eller som er foderdyr(rovdyr (melorm/aborrer, fluer/edderkopper, regnorm/skildpadder).  17 februar. Her er de vandrende pinde blevet sat ind i terrariet ( 3 styks i alt) På billedet kan man se koppen med vand, hvor jeg har sat folie over og efterfølgende trykket grenene ned igennem. Jeg har dushet med vand fra min vandspray flaske, det er kommet på bladene og på siderne af terrariet.  25 februar. Her en uge senere at buret blev etableret kan man se at flere af bladende er blevet spist af, da der er små huller i bladende flere steder. Derudover, så kommer der også nye blade og nye skud, da grenene står i vand. Jeg kan også se at der begynder at vokse nye små skud ned i sandet. 5 marts 2024. Alle 3 vandrende pinde ser ud til at trives fint. Dette ser jeg ved at de fx er vo...

Biotop Opgave A - Heidis biotop

 Dyr på vinterbiotopen - Dyr vi så Jeg har den seneste uge besøgt biotopen cirka hver anden dag.  Det har været en uge med store vejrskifte. Ført lidt spredt tøsne, så helt snefrit og forleden sneede det så igen, denne gang ligger der cirka 5 cm og isen er tyk nok til en skøjtetur.  Interessen for min biotop-opgave har bredt sig som en løbeild. Både kolleger og børn/unge har interesseret spurgt til planerne og flere drenge har tilbudt deres hjælp. Jeg har nu haft fornøjelsen af at inddrage tre forskellige drenge på tværs af afdelingerne. Ud over den 10-årige dreng har også to teenagere på 15-16 år været med på biotop-vandring.  Der er ingen tvivl om, at drengenes individuelle forforståelse og faglige viden er MEGET forskellige.  Der betyder også, at jeg konstant må aflæse og afstemme mig selv og min tilgang, for at bevare deres engagement.  Nogen vil gerne lære nyt, andre vil gerne roses for deres eksisterende viden.  Nogen vil gerne undersøge sammen, ...