Gå videre til hovedindholdet

Plantehold radiser og vækstbetingelser - Sabrina

 Radiser og vækstbetingelser 

25 marts 2024. Der er plantet radiser i alle tre potter. Der er rockwool til venstre, jord i midten og leca kugler til højre.

Jeg vil sammen med tre børn på 5, 7 og 10 år undersøge hvordan radiser trives under forskellige vækstbetingelser, dette vil jeg undersøge samtidig med at jeg har fokus på medinddragelse og medbestemmelse.

Vi har plantet radiser i tre forskellige medier. Målet er at observere og dokumentere hvordan radiserne udvikler sig i hvert medium. Målet er også at være undersøgende på min egen rolle ind i det, at jeg som pædagogen ikke overtager styrring og planlægningen af aktiviteten, men at jeg i stedet formår at indgå i processen sammen med børnene om hvad de synes er spændende, hvad de er nysgerrige på og hvad de har af gode idéer. Det kræver at jeg lytter, er fleksibel og at jeg går med dem på de forslag de kommer med. (centerforboernognatur.dk s. 35)

Vi har plantet i følgende:

  • Rockwool
  • Jord
  • Leca kugler
Medinddragelse og medbestemmelse:
Jeg involvere børnene i hele processen, jeg lader dem stille spørgsmål, komme med hypoteser og lader dem deltage aktivt i observationerne. De skal være med til at beslutte hvordan vi dokumentere og præsentere vores resultater. Det kan være en plakat, billeder, en dagbog eller noget helt andet. Jeg tager udgangspunkt i Roger Harts deltagelsesstige. 

Roger Harts deltagelsesstige


Børnene starter på trin 4 - udpeget og informeret, da jeg har udpeget at det er radiser vi skal prøve os af med og hvilke materialer vi skal undersøge i forhold til vækstbetingelser.

Herefter vil jeg beskrive hvordan børnene er blevet hørt, hvordan de deltager aktivt i beslutninger og hvordan de tager initiativ og samarbejder om beslutninger. Dette vil give en forståelse af hvor meget ansvar og indflydelse børnene har i eksperimentet. 

Forståelse og refleksion:
Hvor mener børnene selv at de ligger på stigen, hvordan kan de bevæge sig op af stigen og få endnu mere ansvar og indflydelse? 

Dokumentation og læring:
Børnenes observationer, hvad har de lært igennem denne proces? Plakat, billeder, tegninger

Vi kan i vores eksperiment konkludere at vækstbetingelser har en betydelig indflydelse på deres udvikling. Børnene konkludere dette ud fra det de kan se, at der i rockwool ikke er nogen spirer at få øje på, at der i Leca kugler er enkelte små spirer at se, og at der i jorden er mange der er vokset.

Vi har talt om hvorfor radiserne vokser forskelligt i hvert medie.

Børnenes konklusion er:

Rockwool:
Børnene synes det ser tørt ud selvom det bliver vandet lige så meget som de andre. Deres bud er at det ikke holder så godt på vandet som jord, de synes vandet "forsvinder".

Jord
Børnene synes at jorden ser fugtig ud i længere tid af gangen, og dette mener de er hovedårsagen til at radiserne vokser

Lecakugler:
Her siger børnene det samme som ved jordet, at det ser tørt ud, Derudover stiller de også spørgsmålstegn ved at der er luft inde i, så kuglerne ikke ligger tæt på samme måde som jord. Dette mener de kan have en indflydelse på det.







Kilder:

https://centerforboernognatur.dk/dokumenter/B_rns_perspektiver_p__science__web_.pdf

Kommentarer

  1. Hej Sabrina.
    Tak for dit indlæg, du gør nogle gode overvejelser omkring din målgruppes deltagelse. Der er forskellige led i dit projekt, og jeg vil mere at du på flere punkter bevæger dig længere op ad stigen end niveau 4, eftersom du i forhold til dokumentation beder børnene om at være med i beslutningerne omkring dette (niveau 6-7).
    Vh Christoffer

    SvarSlet

Send en kommentar

Populære opslag fra denne blog

Teori - Heidi

  Senest opdateret 16.04.2024

Logbog over dyrehold - Sabrina

 Logbog - vandrende pinde 9. Før logbog over udviklingen i dyreholdet på din blog. Du kan evt. vælge at holde flere forskellige dyre der eksempelvis findes på samme biotop (i skovbunden, i vandhullet mv.) eller som er foderdyr(rovdyr (melorm/aborrer, fluer/edderkopper, regnorm/skildpadder).  17 februar. Her er de vandrende pinde blevet sat ind i terrariet ( 3 styks i alt) På billedet kan man se koppen med vand, hvor jeg har sat folie over og efterfølgende trykket grenene ned igennem. Jeg har dushet med vand fra min vandspray flaske, det er kommet på bladene og på siderne af terrariet.  25 februar. Her en uge senere at buret blev etableret kan man se at flere af bladende er blevet spist af, da der er små huller i bladende flere steder. Derudover, så kommer der også nye blade og nye skud, da grenene står i vand. Jeg kan også se at der begynder at vokse nye små skud ned i sandet. 5 marts 2024. Alle 3 vandrende pinde ser ud til at trives fint. Dette ser jeg ved at de fx er vo...

Biotop Opgave A - Heidis biotop

 Dyr på vinterbiotopen - Dyr vi så Jeg har den seneste uge besøgt biotopen cirka hver anden dag.  Det har været en uge med store vejrskifte. Ført lidt spredt tøsne, så helt snefrit og forleden sneede det så igen, denne gang ligger der cirka 5 cm og isen er tyk nok til en skøjtetur.  Interessen for min biotop-opgave har bredt sig som en løbeild. Både kolleger og børn/unge har interesseret spurgt til planerne og flere drenge har tilbudt deres hjælp. Jeg har nu haft fornøjelsen af at inddrage tre forskellige drenge på tværs af afdelingerne. Ud over den 10-årige dreng har også to teenagere på 15-16 år været med på biotop-vandring.  Der er ingen tvivl om, at drengenes individuelle forforståelse og faglige viden er MEGET forskellige.  Der betyder også, at jeg konstant må aflæse og afstemme mig selv og min tilgang, for at bevare deres engagement.  Nogen vil gerne lære nyt, andre vil gerne roses for deres eksisterende viden.  Nogen vil gerne undersøge sammen, ...